Motorrijbewijs

Motorrijschool Herman Beek verzorgt een topkwaliteitopleiding voor het halen van je motorrijbewijs. Met veel vakmanschap en geduld leidt onze instructeur je op tot motorrijder. Heb je het motorrijbewijs al gehaald? Er zijn diverse interessante opfris- of rijvaardigheidstrainingen. 

 • Je begint met een rijproef, waarin je een beeld krijgt van hoe de lessen worden gegeven en wat het motorrijden inhoudt. Daarna geeft de instructeur een indicatie van de kosten van de opleiding.
 • Tijdens de lessen kun je gebruik maken van motorjas, broek, handschoenen en helm.
 • Tijdens de rijlessen ben je verzekerd tegen letselschade.
 • Onze motorrij-instructeur is ‘KNMV-gecertificeerd’. Dat wil zeggen dat hij bij de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging speciale cursussen voor motorinstructeur heeft gevolgd. Hierdoor leert hij je op professionele en vertrouwde manier de motorbeheersing en verkeersdeelneming aan. Je kunt erop vertrouwen dat je veilig en met veel plezier motor rijdt!

Wat heb ik nodig als ik wil leren motorrijden?

 • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig autorijbewijs. 
 • Heb je geen autorijbewijs, dan is een geldig theoriecertificaat voor motorvoertuigen nodig.

De motoropleiding bestaat uit:

 1. Voertuigbeheersing (A-VB)
  Een deel van de opleiding is gericht op de 'voertuigbeheersing'. Het doel is: je op te leiden tot een motorrijder die de motor goed onder controle heeft. Hier leer je de fijne kneepjes van het gas geven, remmen en sturen. 
 2. Verkeersdeelneming (A-VD)
  In het deel 'verkeersdeelneming' word je opgeleid tot een volwaardige motorrijder die veilig zelfstandig aan het verkeer deelneemt en de verkeersregels weet toe te passen. Je leert als motorrijder de weg op een goede en gunstige manier te gebruiken. Met oog voor de andere weggebruikers.

Het examen

Het examen voor het motorrijbewijs bestaat uit drie delen, waarvoor je steeds apart examen doet. Deze examens worden door het CBR afgenomen. 

 • Theorie (categorie A) 
 • Voertuigbeheersing
 • Verkeersdeelneming

Theorie

Voor het theorie-examen moet je even blokken. Theorieboek en een oefenboek zijn via de instructeur te krijgen. Je kunt begeleiding krijgen. De theorie komt ook in de praktijklessen aan de orde. Op het examen mag je 50 vragen beantwoorden, 44 vragen goed is: hoera! Je bent geslaagd!

Voertuigbeheersing

Om dit examen succesvol af te leggen moet je 12 oefeningen beheersen. De examinator kiest hier 7 oefeningen uit. Hiervan moet je er 5 voldoende uitvoeren. Alle oefeningen mag je één keer herhalen als de examinator de eerste keer als 'onvoldoende' beoordeelt. Wanneer je slaagt voor het examen voertuigbeheersing, krijg je een uitslagformulier waarmee je verder gaat voor het examen verkeersdeelneming. Het uitslagformulier is één jaar geldig.

Verkeersdeelneming

Op het examen verkeersdeelneming laat je zien dat je een volwaardige motorrijder bent geworden, die veilig zelfstandig aan het verkeer deelneemt en de verkeersregels weet toe te passen!

Voor kandidaten van 18 t/m 20 jaar geldt dat zij alleen examen mogen doen voor de lichte categorie (25 KW).

« Terug naar overzicht